مقالات علمی

فرآیند تولید عسل طبیعی

کندوی زنبور عسل های فروشگاه باغ عسل

فرآیند تولید عسل طبیعی

هنوز افراد زیادی هستند که دانشی در رابطه با فرآیند ساخت عسل ندارند و حتی متاسفانه خیلی ها این سوال را از ما می پرسند که  آیا عسل از مدفوی زنبور ساخته می شود؟ برای پاسخ به سوالاتی از این قبیل با مقاله علمی فرآیند تولید عسل طبیعی از کندو تا خانه با ما همراه باشید

وظیفه تولید عسل بر عهده کدام گروه از زنبور ها می باشد؟

درکندوی زنبور عسل سه گروه زنبور وجود دارند که به شرح زیر می باشند:

گروه اول : ملکه کندو، اصلی ترین عضو کندو است که به جز مواردی نادر، فقط یک ملکه را در کندو می توانید مشاهده کنید.( گاهی برای مدت کوتاهی دو ملکه را نیز در کندو می توانید ببینید در این صورت جمعیت و در نتیجه قدرت کندو بسیار افزایش میابد )

مشخصه های ملکه : قدی کشیده تر از دیگر زنبور ها دارد، بدون نیش می باشد و بسته به نوع نژاد بین 3 تا 7 سال طول عمر دارند.

گروه دوم: گروه دوم زنبور های نر می باشند، که جمعیت آنها معمولا در هر کندو بیشتر از  چند صد تا نمی باشد. وظیفه جفت گیری با ملکه را بر عهده دارند.

مشخصه های زنبور نر: از نظر اندازه چاق تر از دیگر زنبور ها می باشند، نیش ندارند و طول عمر آنها محدود به دوران جفت گیری می باشد

گروه سوم: زنبور های کارگر، این گروه که بیشترین جمعیت کندو را شامل می شوند ( بسته به قدرت کندو معمولا بیش از 3000 تا 70000 در هر کندو ) می باشند. وظیفه اصلی  زنبور های کارگر تولیدعسل و دفاع از کندو می باشد.

مشخصه های زنبور کارگر: قدی کوچکتر از ملکه و لاغر تر از زنبور نر دارند، دارای نیش می باشند و در فصل تولیدعسل بسته به نژاد زنبور به دلیل فعالیت بالا زندگی 30 تا 60 روزه  را سپری می کنند.

حالا که فهمیدیم وظیفه تولید عسل بر عهده کدم گروه است، بررسی کنیم که فرآیند تولید عسل طبیعی چگونه است؟

تولید عسل

زنبور های کارگر بسته به نوع نژاد زنبور معمولا قادر به پرواز  بین 3 تا 5 کیلومتر مسافت هوایی می باشند. در فصل بهار با شناسایی گل هایی که دارای ماده ای به نام شهد می باشند کار خود را به این ترتیب شروع می کنند، ابتدا شهد گل با خورطم خود که طولی بین 28 تا 34 میلی متر است میمکد ( طول خوطم زنبور عسل در نژاد های اصلاح شده بیشتر از نژاد های بومی می باشد در نتیجه زنبور های اصلاح نژاد شده در زمان کوتاهتری شهد بیشتری تهیه می کنند ) بعد از مکیدن شهد از گلهای مختلف و قرار دادن آن در کیسه عسلدان خود که قبل از معده زنبور عسل قرار دارد، زنبور به کندو برمی گردد و شهد را در خانه های 6 ضلعی  قاب ساخته شده از موم قرار می دهد و کیسه خود را تخلیه می کند ولی اینجا پایان کار نیست و هنوز به عسل دست پیدا نکرده ایم مرحله بعدی عملیات که در شب  صورت می گیرد، رطوبت زدایی از شهد می باشد، زنبور ها به صورت گروهی شهد را با خرطوم خود بیرون آورده و به قطراتی ریز تبدیل می کنند و  شروع به بال زدن می کنند و رطوبت شهد را به حداقل می رساند و همین حین به واسطه  ترشحات بزاقی از جمله آنزیم‌ها و یکسری مواد معدنی، ویتامین‌ها و آمینواسیدها به عسل اضافه می کنند و محصول به دست آمده را به وسیله مومی تازه پلمپ می کنند، ( این موم را معمولا به نام پولک می شناسند ).فرآیند تولید عسل طبیعی - فروشگاه باغ عسل

برداشت عسل از کندو

شیرین ترین لحظه، لحظه به ثمر رسیدن محصول است، در این زمان، زنبورداران قاب عسل های آماده شده توسط زنبور ها را از کندو خارج کرده و به کارگاه منتقل می کنند، بعد از جدا سازی قاب های شکیل و با موم سفید و پلمپ شده توسط زنبور ها که به همان شکل فروش می روند، درب های بسته شده دیگر قاب های عسل به کمک چنگک ( ابزاری مخصوص زنبور داران که شبیه چنگال است ) باز می شوند و با استفاده از استراکتور عسل قاب ها تخلیه و صاف می گرد، در این مرحله عملیات بسته بندی شروع خواهد شد و بعد از آن عسل مرغوبی مانند عسل فروشگاه باغ عسل در اختیار شما عزیزان قرار می گیرد.

سوال: آیا می دانید حالا که عسل زنبور ها برداشته شد،زنیور های بدون عسل کندوی زنبور چگونه باید زمستان خود را سپری کند؟ آیا در زمستان زنبور ها عسل تولید می کنند؟

لطفا نظرات خود را اعلام کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *